Poniższa receptura jest podana jedynie w celach informacyjnych. Jest syntezą właściwości opisanych w uznanych książkach aromaterapeutycznych lub zgodna z zastosowaniem tradycyjnym. Nie jest to w żadnym wypadku informacja medyczna ani lista wskazań.
Należę do tej grupy, która na panikę związaną z „podniesionym” cholesterolem reaguje z nader pobłażliwym przymrużeniem oka. Bardziej niepokoją mnie coraz to niższe normy traktowane jako normalne. Im niższa norma tym więcej osób z „nienormalnym” poziomem tego czy owego. Niemniej czasami zdarza się, że cholesterol „leci pod sufit” nawet u tych traktujących normy dyskusyjnie. Oczywiście nikt nie wie dlaczego. Już tak Pani/Pan ma. Czyżby?
To doskonały temat do bardzo długiego wpisu, który sobie przy okazji tej synergii jednak daruję.
Dla wszystkich tych, których niepokoi wskaźnik jaki uzyskali w ostatnich badaniach proponuję synergię, do stosowania właśnie w tego typu problemach. Ta tradycyjna synergia ma to do siebie, że wpływa na regulację poziomu cholesterolu a nie na jego bezwarunkowe obniżanie.
Esencja (olejek eteryczny) Cytryna
Olejek eteryczny Kocanka włoska
Olejek eteryczny Rozmaryn CT werbenon
30 kropli
30 kropli
30 kropli
Stosować po 2 krople dziennie (przed śniadaniem i obiadem) na neutralnym nośniku (miód, olej roślinny). Przed połknięciem starannie przeżuć. Synergię tradycyjnie stosuje się przez 3 tygodnie. Następnie zastosować okno terapeutyczne (do 2 tygodni). Jeśli zachodzi taka potrzeba – powtórzyć.
Synergię można zastosować również profilaktycznie i terapeutycznie w zupełnie przyjemny i niezwykły sposób sporządzając „magiczny sos” do sałatek. Na 500 ml oleju należy wkropić 50 kropli synergii i stosować regularnie jako dodatek do świeżych warzyw. Pycha! Doskonały przykład przyjemnego z pożytecznym 🙂
Nie stosować u kobiet ciężarnych, karmiących piersią i dzieci do 6 roku życia.