„Krem baza” to podstawa do tworzenia kremów ukierunkowanych. Sam w sobie stanowi doskonały produkt, który możemy dowolnie modyfikować pod kątem naszych potrzeb. Możemy z niego, w zależności od dodanych do niego dodatkowych składników, zrobić krem do cery dojrzalej, cery ze skłonnością do trądziku, krem nawilżający do cery suchej lub do skóry łuszczycowej. Posłużymy się do tego różnymi olejami roślinnymi czy olejkami eterycznymi oraz innymi dodatkami. Poszczególne rodzaje kremów opracuję w innych publikacjach receptur. „Krem baza” stanowi również podstawę do maści stosowanych zarówno w różnych dysfunkcjach skóry jak i np. dysfunkcjach stawów czy układu krążenia.
[restrict subscriber]
Składniki
Faza tłusta
- 15 ml oleju jojoba (lub trzy łyżki stołowe)
- 1/3 łyżeczki do kawy wosku pszczelego
- ½ łyżeczki oliwem
- 1/3 łyżeczki masła shea
Faza wodna
30 ml hydrolatu z rumianku rzymskiego (lub 6 łyżek stołowych)
Konserwant
20 kropli wyciągu z nasion grejpfruta (np. Citrosept lub inny)
Niezbędne przybory
- 2 słoiczki o pojemności 150 ml
- Mała miarka na płyny lub łyżka stołowa
- Garnek do kąpieli wodnej
- Mała trzepaczka
Sposób przygotowania
- W jednym słoiczku umieść wszystkie produkty stanowiące fazę tłustą
- W drugim hydrolat
- Oba słoiczki wstaw do garnka do kąpieli wodnej
- Poczekaj aż wszystkie składniki z fazy tłustej rozpuszczą się w oleju
- Wyciągnij oba słoiczki z kąpieli wodnej
- Przelej ciepły hydrolat do ciepłej fazy tłustej
- Intensywnie mieszaj przez ok 4 min (mieszaj tak jak majonez)
- Gdy zobaczysz, że twój krem zmienił konsystencję na konsystencję gęstej śmietany – krem jest gotowy
- Dodaj konserwant i wymieszaj ponownie
Krem z konserwantem można przechowywać w temperaturze pokojowej do ok. 3 miesięcy.
Jeśli nie dodamy konserwantu to jego przydatność skróci się do ok. 1 miesiąca, najlepiej przechowywać w lodówce. [/restrict]