Przejdź do treści

Darmowa dostawa od 300,00 zł. Wysyłka InPost w 24h.

Olej Jojoba BIO olej roślinny Aromatarius 100 ml
  • BIO

Olej Jojoba BIO

Simmondsia chinensis Link

Na co: skóra tłusta, mieszana, problematyczna

Brak opinii. Bądź pierwszy.

Opis

Olej jojoba pozyskiwany jest z nasion krzewu jojoba (Simmondsia chinensis), rosnącego na obszarach pustynnych Ameryki Północnej i Południowej. Ze względu na swoją budowę przypomina bardziej płynny wosk niż klasyczny olej roślinny, dzięki czemu wyróżnia się wyjątkową trwałością i stabilnością. W kosmetologii naturalnej ceniony jest za wysoką zgodność z naturalnym płaszczem hydrolipidowym skóry. Może być stosowany do pielęgnacji każdego rodzaju cery, w tym suchej, mieszanej, tłustej i dojrzałej. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia, pozostawiając skórę miękką, gładką i elastyczną. Dzięki lekkiej konsystencji szybko się wchłania i nie pozostawia wyraźnie tłustej warstwy. Jest szczególnie ceniony w pielęgnacji skóry wymagającej przywrócenia równowagi i komfortu. W kosmetyce naturalnej często wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry z tendencją do nadmiernego wydzielania sebum oraz widocznych niedoskonałości. Pomaga ograniczyć uczucie przesuszenia i wspiera utrzymanie skóry w dobrej kondycji. Zawarte w nim naturalne składniki lipidowe przyczyniają się do zachowania miękkości i elastyczności naskórka. Doskonale sprawdza się również w pielęgnacji włosów suchych, matowych, łamliwych oraz skłonnych do przetłuszczania. Regularnie stosowany pomaga poprawić ich wygląd, wygładzenie i naturalny połysk. Jest także cenionym składnikiem pielęgnacji paznokci oraz skórek wokół nich. Dzięki wyjątkowej stabilności stanowi popularny składnik kosmetyków naturalnych oraz mieszanek z olejkami eterycznymi. Uniwersalność oraz łagodny charakter sprawiają, że należy do najbardziej wszechstronnych olejów kosmetycznych stosowanych w codziennej pielęgnacji.

Właściwości

Olej jojoba charakteryzuje się bardzo niską komedogennością (0-2 w skali komedogenności), dzięki czemu jest chętnie wybierany również przez osoby posiadające cerę tłustą, mieszaną i problematyczną. Dobrze się wchłania i zazwyczaj nie wykazuje tendencji do zatykania porów.

Jak stosować

Nanieś kilka kropli oleju na oczyszczoną skórę twarzy, szyi lub ciała i delikatnie wmasuj aż do całkowitego wchłonięcia. Może być stosowany samodzielnie lub jako dodatek do kremów, maseł kosmetycznych, serum oraz mieszanek aromaterapeutycznych. W pielęgnacji włosów sprawdzi się jako olej nakładany na długości włosów, końcówki lub skórę głowy przed myciem. Może być również stosowany do pielęgnacji paznokci i skórek poprzez regularne wmasowywanie niewielkiej ilości produktu. W literaturze kosmetologicznej olej jojoba opisywany jest jako jeden z najbardziej uniwersalnych olejów roślinnych wykorzystywanych do pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki wysokiej zgodności z naturalnym płaszczem hydrolipidowym skóry jest często stosowany jako olej bazowy w kosmetyce naturalnej, masażu oraz aromaterapii.

Skład i pochodzenie

Nazwa łacińska
Simmondsia chinensis Link
Pochodzenie
Peru
Certyfikat BIO
Certyfikat rolnictwa ekologicznego UE (numer do uzupełnienia)

Opinie

Brak opinii. Bądź pierwszy.