
- Bestseller
Palo Santo dzikie
Bursea Graveolens
Na co: Afrodyzjak, Odbudowa odporności, Ogólne osłabienie
Brak opinii. Bądź pierwszy.Bezpieczeństwo w skrócie
- Cały okres ciąży
- Dzieci do lat 3
- Karmienie piersią
- Nie stosować doustnie
- Nie stosować na skórę w stanie czystym
- Nie stosować u osób cierpiących lub po przebyciu raka hormonozaleznego
- Nie stosować u osób stosujących leki przeciwzakrzepowe
- Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych
- Nigdy nie stosować w stanie czystym do ucha\
- nosa\
- oka\
- odbytu i pochwy
- Olejek hormonopodobny
Jego główne składniki to monoterpeny (limonen 60%, para-cymen), monoterpenole (α-terpineol 10%), tlenki (mentofuran 6%), seskwiterpeny (eudesmen, germacrene, β-bisabolen)
Nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią.
Nie stosować u dzieci poniżej 3 roku życia.
Ryzyko uczuleń: jak w przypadku każdego olejku eterycznego, takie ryzyko istnieje, dlatego należy najpierw wykonać test skórny wcierając minimalną ilość olejku w zgięcie łokcia. Należy obserwować czy nie wystąpi reakcja alergiczna (48 godzin)
Nie należy stosować przy uczuleniu na którykolwiek składnik.
Trzymać z dala od dzieci.
Unikać kontaktu z oczami.
Przechowywanie
- Nie nagrzewać
- Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych
- Poza zasięgiem dzieci
- Szczelnie zamykać po każdym użyciu
- W chłodnym miejscu
- Z dala od światła
Badane w laboratorium
Partia nr PALO-SANTO-DZIKIE-11.28
Pobierz analizę GC/MS tej partii (PDF)Opis
Rodzina botaniczna: osoczynowate
Nazwa łacińska: Bursea Graveolens
Pozyskany przez destylację z parą wodną drewna
Prezentacja
Olejek eteryczny Palo Santo jest pozyskiwany z drzewa występującego na terenie Ameryki Południowej. Jego zapach jest wytrawny, balsamiczny z nutami cytrusowymi. Wpływa kojąco na zmysły, niweluje napięcie i harmonizuje ciało. Znany jest jako „święte drzewo” ponieważ jego działanie sprzyja medytacji i ma chronić przed negatywną energią. Wpływ emocjonalny to nasze pierwsze skojarzenie z tym drzewem.
Właściwości
Prócz niewątpliwego wpływu na samopoczucie psychiczne wykazuje również działanie antyalergiczne, przeciwzapalne, odpychające owady, przeciwbakteryjne i udrażniające naczynia żylne oraz limfatyczne. Jego działanie rozkurczowe sprawdzić się może w takich dolegliwościach jak żylaki czy hemoroidy. Działa przeciwzapalnie (bóle stawów i mięśni, migreny i bóle głowy), ale także regeneruje tkanki (ścięgna, więzadła).
Świetnie sprawdzi się w kosmetologii przy takich problemach skórnych jak egzema czy trądzik.
Jest również skutecznym repelentem odstraszającym komary i kleszcze. Polecany będzie na pasożyty skórne jak grzybica.
Swobodnie można go łączyć z innym olejkami o podobnym działaniu jak Bazylia, Eukaliptus cytrynowy, czy Lawenda Spika. Otrzymamy wówczas synergię o szerokim spektrum działania w tej dziedzinie.
Wpływ psycho-emocjonalny
Palo Santo - święte drzewo, uzyskało swoją nazwę nie bez przyczyny. Ma wpływ wyciszający, kojący nerwy bez efektu otępienia, sprzyja medytacji. Zarówno jego drewno jak i olejek eteryczny stosowane są często do oczyszczania pomieszczeń z negatywnej energii. Olejek ma tę niewątpliwą przewagę nad drewnem, że jego zapach pozbawiony jest gryzacej nuty dymu.
Podsumowanie
Jeden z niewielu olejków eterycznych pozyskiwany z rośliny dzikorosnącej z pełnym poszanowaniem naturalnych zasobów. Drzewo jest chronione a jego pozyskiwanie ograniczone. Człowiek już nauczył się, że tylko zrównoważone pozyskiwanie surowców może je uchronić przed zagrożeniem, czego dowiodła historia Drzewa różanego. Absolutnie naturalne pochodzenie to niezbywalny walor, który pozwala na stosowanie rośliny występującej w formie pierwotnej. Charakteryzuje go wyjątkowa łagodność szczególnie dla ducha.
Środki ostrożności
Jego główne składniki to monoterpeny (limonen 60%, para-cymen), monoterpenole (α-terpineol 10%), tlenki (mentofuran 6%), seskwiterpeny (eudesmen, germacrene, β-bisabolen)
- Nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią.
- Nie stosować u dzieci poniżej 3 roku życia.
- Ryzyko uczuleń: jak w przypadku każdego olejku eterycznego, takie ryzyko istnieje, dlatego należy najpierw wykonać test skórny wcierając minimalną ilość olejku w zgięcie łokcia. Należy obserwować czy nie wystąpi reakcja alergiczna (48 godzin)
- Nie należy stosować przy uczuleniu na którykolwiek składnik.
- Trzymać z dala od dzieci.
- Unikać kontaktu z oczami.
Właściwości
Prócz niewątpliwego wpływu na samopoczucie psychiczne wykazuje również działanie antyalergiczne, przeciwzapalne, odpychające owady, przeciwbakteryjne i udrażniające naczynia żylne oraz limfatyczne. Jego działanie rozkurczowe sprawdzić się może w takich dolegliwościach jak żylaki czy hemoroidy. Działa przeciwzapalnie (bóle stawów i mięśni, migreny i bóle głowy), ale także regeneruje tkanki (ścięgna, więzadła).
Świetnie sprawdzi się w kosmetologii przy takich problemach skórnych jak egzema czy trądzik.
Jest również skutecznym repelentem odstraszającym komary i kleszcze. Polecany będzie na pasożyty skórne jak grzybica.
Swobodnie można go łączyć z innym olejkami o podobnym działaniu jak Bazylia, Eukaliptus cytrynowy, czy Lawenda Spika. Otrzymamy wówczas synergię o szerokim spektrum działania w tej dziedzinie.
Jak stosować
- Dyfuzor
- Inhalacje
- Kąpiele
- Masaże
- W kremach
- W maściach
- W olejach roślinnych
- wcieranie
- Wdychanie
- Wewnętrzna strona nadgarstków
Bezpieczeństwo i przeciwwskazania
- Cały okres ciąży
- Dzieci do lat 3
- Karmienie piersią
- Nie stosować doustnie
- Nie stosować na skórę w stanie czystym
- Nie stosować u osób cierpiących lub po przebyciu raka hormonozaleznego
- Nie stosować u osób stosujących leki przeciwzakrzepowe
- Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych
- Nigdy nie stosować w stanie czystym do ucha\
- nosa\
- oka\
- odbytu i pochwy
- Olejek hormonopodobny
Jego główne składniki to monoterpeny (limonen 60%, para-cymen), monoterpenole (α-terpineol 10%), tlenki (mentofuran 6%), seskwiterpeny (eudesmen, germacrene, β-bisabolen)
Nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią.
Nie stosować u dzieci poniżej 3 roku życia.
Ryzyko uczuleń: jak w przypadku każdego olejku eterycznego, takie ryzyko istnieje, dlatego należy najpierw wykonać test skórny wcierając minimalną ilość olejku w zgięcie łokcia. Należy obserwować czy nie wystąpi reakcja alergiczna (48 godzin)
Nie należy stosować przy uczuleniu na którykolwiek składnik.
Trzymać z dala od dzieci.
Unikać kontaktu z oczami.
Przechowywanie
- Nie nagrzewać
- Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych
- Poza zasięgiem dzieci
- Szczelnie zamykać po każdym użyciu
- W chłodnym miejscu
- Z dala od światła
Skład i pochodzenie
- Nazwa łacińska
- Bursea Graveolens
- Rodzina botaniczna
- osoczynowate
Wpływ emocjonalny
Palo Santo - święte drzewo, uzyskało swoją nazwę nie bez przyczyny. Ma wpływ wyciszający, kojący nerwy bez efektu otępienia, sprzyja medytacji. Zarówno jego drewno jak i olejek eteryczny stosowane są często do oczyszczania pomieszczeń z negatywnej energii. Olejek ma tę niewątpliwą przewagę nad drewnem, że jego zapach pozbawiony jest gryzacej nuty dymu.
Podsumowanie
Jeden z niewielu olejków eterycznych pozyskiwany z rośliny dzikorosnącej z pełnym poszanowaniem naturalnych zasobów. Drzewo jest chronione a jego pozyskiwanie ograniczone. Człowiek już nauczył się, że tylko zrównoważone pozyskiwanie surowców może je uchronić przed zagrożeniem, czego dowiodła historia Drzewa różanego. Absolutnie naturalne pochodzenie to niezbywalny walor, który pozwala na stosowanie rośliny występującej w formie pierwotnej. Charakteryzuje go wyjątkowa łagodność szczególnie dla ducha.
Opinie
Brak opinii. Bądź pierwszy.
